Wat is bestuiving en waarom is dat zo belangrijk?
Geplaatst op 09-05-2022
Bestuiving is een belangrijk proces in de natuur. Bestuiving wordt gedaan door verschillende insecten zoals bijen en hommels. Maar waarom is nu die bestuiving zo belangrijk en wat is het nu eigenlijk? Wij gaan het jou hier goed uitleggen!
Hoe vindt bestuiving plaats?
Insecten verzamelen de nectar uit de bloemen door van bloem naar bloem te vliegen. Bijen verzamelen deze nectar waardoor er later honing uit ontstaat. Doordat de bijen tegen de meeldraden van de bloemen aanwrijven wordt het stuifmeel ook verzameld. Hiervan worden de larven die in het nest zitten gevoed. Een deel blijft aan de vacht van de bij zitten en wordt meegenomen door de bij naar een andere bloem. Hierdoor ontstaat er een bestuiving.
Waar zorgt bestuiving voor?
De bestuiving die ontstaat door het meenemen van het stuifmeel door de bijen is goed voor de bloemen omdat die ervoor zorgt dat de bloemen maar ook de vruchten er beter van worden. Om die reden is bijvoorbeeld bestuiving door bijen in een fruitgaard of een groentekas erg belangrijk. Eigenlijk vindt door de bestuiving die die bijen doen dus de voortplanting van planten, bloemen, bomen, fruit en groente plaats.
Bijen lokken om te laten bestuiven. Hoe gebeurt dit?
Je kan je voorstellen dat alle flora wel graag voort wil planten en dat ze dus heel blij zijn wanneer bijen bij hun komen snoepen van de nectar. Ze willen dus de bijen lokken, maar hoe gebeurt dit dan? Een bij heeft een zintuig waardoor ze bepaalde signalen die uitgezonden worden door de bloemen kunnen ontvangen. Dit kan door middel van geur zijn maar ook door middel van kleur.
Het is bij de bijen zo dat ze bepaalde kleuren kunnen zien. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kleuren blauw en geel. De kleur rood zien ze niet. Die zien ze als een donkere vlek. Ook ultraviolet licht kan door een bij worden onderscheiden. Het is echter wel zo dat ze kleuren kunnen zien tot een maximale vliegsnelheid die 5 kilometer per uur bedraagt.
Het ruiken doen bijen met de antennes die ze hebben. Hierdoor kunnen ze heel goed ruiken wat de richting is waar de geur vandaan komt. Zo kunnen ze recht op hun doel, de bloeiende planten afgaan en weer nectar te gaan verzamelen en ook de bloem te verstuiven.
Waarom maken fruittelers gebruik van bijen?
Fruittelers maken gebruik van bijen omdat er dan bestuift kan worden. Voor de teler is dit een goedkoper alternatief dan dat ze dit op een andere manier moeten doen. Daarbij hebben ze dan ook nog het geluk dat de bijen hierdoor ook weer honing produceren.
Soms huurt een fruitteler een bijenvolk maar meestal meerdere bijenvolken van een imker om die tijdelijk in de kassen te plaatsen zodat de teler zijn voordeel kan halen uit het bestuiven wat de bijen doen en de imker later er de honing van heeft die door de bijen is gemaakt. Zo heb je toch 2 vliegen in 1 klap en help je elkaar. De imker, de bij maar ook de teler zal er blij mee zijn.