Bestuiving door bijen, hoe gaat dat?
Geplaatst op 20-06-2022
Als planten willen voortplanten moeten ze bestoven worden door een bij. Bijen zijn dus erg belangrijk in de natuur. Omdat de bijen langzaam uitsterven is het erg belangrijk dat de populatie van bijen op de wereld wordt behouden. Een imker is een persoon die zich bezighoudt met het telen van bijen met verschillende doeleinden. Een imker kan bijen houden voor het bestuiven van planten of bijvoorbeeld het winnen van honing en bijenwas.
Het bestuiven van planten is een van de belangrijkste processen. Zonder de bijen zou namelijk een groot deel van de groentes en fruit dat wij eten verdwijnen en sterven veel wilde planten uit. In dit artikel bespreken wij hoe de bestuiving van bijen werkt en wat het belang hiervan is.
Bestuiving door bijen, het proces van begin tot eind
Planten concurreren met elkaar. Ze willen allemaal een bestuiving door bijen zodat ze kunnen voortplanten. De zintuigen van de bij zijn zo ingericht dat de bloemen signalen kunnen uitzenden die ontvangen kunnen worden door de bij. Er zijn verschillende signalen die de bijen kunnen ontvangen. Een van deze signalen is bijvoorbeeld kleur. Bijen hebben namelijk vooral een voorkeur naar de kleuren geel en blauw. De kleur rood kunnen ze niet zien en ziet eruit als een donkere vlek. Daarom is de stamper van een bloem ook bijna altijd geel. Ook kunnen bijen ultraviolet licht zien. Bloeiende planten weten dit, en hebben daarom pigmenten die ultraviolet licht reflecteren waardoor bijen de optimale landingsplekken kunnen vinden.
Ook is geur een van de zintuigen van de bijen. De bijen ruiken met hun antennes. Deze antennes kunnen vrij bewegen. Op deze manier kunnen de bijen ruiken vanuit welke richting de geur komt. Zo kunnen ze recht op een bloeiende plant af kunnen gaan. Vervolgens bestuiving door bijen plaatsvinden en de nectar verzameld worden. Op deze manier komen de mannelijke stuifmeelkorrels samen met de vrouwelijke eicellen zodat zaden worden gevormd in de bloem. Dit is een fundamenteel proces van bestuiving. Dit betekent dat het voortbestaan van de plant gegarandeerd is.
De foerageervlucht
Tijdens een foerageervlucht wanneer een bij op zoek is naar nectar worden er ongeveer 100 bloemen bezocht. Dit wordt gedaan met een snelheid van maximaal 30 km/u. Met 10 vluchten op de dag komt dit neer op 1000 bloemen die bestoven kunnen worden. Soms kunnen bijen wel 40 vluchten per dag uitvoeren! In een bijenkorf zitten ongeveer 20000 bijen die vaak meerdere keren per dag uitvliegen. Tel je dit bij elkaar op, dan kunnen er wel 20 miljoen bloemen of meer worden bestoven op een dag, per bijenkorf! Wanneer er een rijke voedselbron wordt gevonden wordt deze informatie gedeeld met andere bijen zodat ze de weg kunnen vinden naar deze locatie!
Bijen zijn loyaal
Ook zijn bijen loyaal aan bepaalde soorten bloeien of planten totdat deze stopt met bloeien. Ook zijn de bijen loyaal aan een locatie. Wanneer ze bekend zijn met een bepaalde voedselbron leiden ze andere bijen ook nog naar deze locatie, door middel van een dans. Dit heeft veel voordelen, omdat bij een bepaalde plantensoort de bloei in een bepaald gebied optimaal wordt gebruikt. Hier komt een imker bij kijken. Afhankelijk van beschikbare bloemen of terreinen kunnen de kasten met bijen worden verplaatst naar een plek met veel bloemen en dezelfde plantensoorten. Zo kunnen de bijen hun werk doen onder de optimale voorwaarden.
Een aantal leuke feitjes over bijen
Er zijn een aantal leuke feitjes bekend over bestuiving door bijen. Zo kunnen bijen bijvoorbeeld alleen kleuren zien als ze vliegen met een snelheid onder de 5 km/u. Bij hogere snelheden wordt de omgeving als zwart wit gezien. Een ander leuk feitje gaat over de dans van de bij. Door rond te vliegen en te waggelen laten ze andere bijen de weg weten naar een bepaalde plek. De globale richting naar de plaats van het voedsel wordt aangegeven door op een bepaalde manier te dansen ten opzichte van de stand van de zon.
Bijen zijn erg belangrijk in het ecosysteem. Toch worden deze insecten vaak als bang gezien. Dit komt omdat bijen steken als beschermingsmethode. Als je als bedreiging wordt gezien door de bij valt deze aan. Een steek van een bij is natuurlijk pijnlijk, maar komt niet vaak voor tenzij je de bij probeert aan te vallen.