Bijenzwerm melden

Heeft u een bijenzwerm gevonden? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig en houd afstand. Bel de bestuivingsimker Freddy Schoppers mob. 0620770618. Ik kom graag bij u langs om de zwerm op te halen. Hieronder ziet u het verschil tussen een Bij, Wesp en Hommel. Zodat u deze ook kunt herkennen in uw tuin.
 

Wesp hommel bij                                                                                                                                                                                                                                         Bron: Afbeelding 

Wat is een bijenzwerm?

Van mei tot juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaan er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw 'huis'. Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen.

Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust

Ik help u graag van de zwerm af. Op verzoek kom ik de zwerm scheppen en neem hem mee om het volkje in een kast onder te brengen. U krijgt van mij een potje honing voor het bellen zo kunt u toch nog van iets lekkers genieten en van de schrik bij komen.

Wat is verschil tussen een natuurzwerm en een kunstzwerm

• Een natuurzwerm is op initiatief van het bijenvolk zelf. Kan door te weinig ruimte voor het bijenvolk kast daardoor te klein. En kunstzwerm wordt gemaakt door de Imker zodat het bijenvolk niet meer gaat zwermen.

• Een natuurzwerm zoekt zelf een nieuwe woonplaats. Kan een holle boom zijn maar ook een bijenkast die leeg staat. En is hierdoor vaak verloren voor de imker. Een kunstzwerm wordt in een bijenkast van de Imker zelf geplaatst. Waardoor het bijenvolk juist behouden blijft.

• Een natuurzwerm neemt voldoende voedsel voor enkele dagen uit de bijenkast mee. Zodat deze enkele dagen op zoek kan naar een nieuw huis om daar verder te gaan. Bij een kunstzwerm zorgt de Imker dat er voer te beschikking van het bijenvolk komt. Dit door in de kast te voeren met suikerwater of suikerdeeg kan beiden.

• Een natuurzwerm bestaat uit de oude koningin en een mix van bijen dat op de nieuwe locatie alle werkzaamheden direct weer door het bijenvolk uitgevoerd kunne worden. Bij een kunstzwerm zal dit in mindere mate het geval zijn daar de imker niet precies kan zien wat welke bij voor een functie heeft op dat moment.

 

Bijenzwerm 10-05-2019 

Deze bijenzwerm hebben wij geschept in Dinxperlo op 10-05-2019. Een hele leuke en vriendelijke zwerm zo blijkt achteraf.