Wat de bij zo bij-zonder maakt

Geplaatst op 20-04-2022

Dat de bij een nuttig diertje is dat snappen niet veel mensen en dat is heel jammer want zonder de bij zouden wij veel van onze producten niet kunnen nuttigen. Zonder de bij zouden er geen bestuivingen plaats vinden, waardoor veel producten niet kunnen groeien.

Wat de bij doet

Veel mensen zijn bang voor de bij, maar de bij is onmisbaar in de natuur. Bijen bestuiven namelijk ontzettend veel gewassen waarvan we als mens weer kunnen profiteren. Iedereen weet dat de bij honing maakt, maar de bij heeft nog een belangrijk doel voor de natuur. Zo bestuift de bij de planten en bomen waarvan wij bijvoorbeeld appels, kersen of frambozen eten. Je kunt het je misschien niet voorstellen maar zonder bij zouden wij die dus niet kunnen eten. 

Hoe de bij honing maakt

Als je een bijenkorf ziet kun je jezelf niet indenken hoe hard daarbinnen wordt gewerkt. In een bijenkorf zitten soms tot wel 60.000 bijen in een kolonie. Alle bijen hebben in deze kolonie hun eigen taak. Deze bijen worden werkbijen genoemd. De ene bij die haalt nectar op terwijl de andere de korf schoonhoudt en weer een ander houdt indringers buiten de korf. De enige bij die haar eigen taak heeft is de koningin. Ze legt iedere dag zo'n 2000 eitjes en zij zorgt voor een geur waardoor andere bijen weten dat haar eigen bijen bij haar horen en dat het haar bijenkorf is. Als het slechter gaat met de koningin dan wordt de geur die zij verspreid minder en zoeken de werkbijen een nieuwe koningin uit de beschikbare larven. De bijenkoningin kan wel 5 jaar oud worden. 

Honingbij verzameld

Hoe nectar honing wordt

Een honingbij zuigt de nectar op en neemt het dan mee naar de bijenkorf. Daar geeft zij het over aan een andere werkbij die ervoor zorgt dat er enzymen worden verrijkt en het water wat er nog in zit wordt onttrokken. Vervolgens braakt zij de overgebleven honing in de raat uit in een cel. Je kunt je voorstellen als een heleboel bijen dit doen dat er dan een vloeistof ontstaat die honing heet.

Het nut van bestuiving

Ondertussen dat de bijen nectar verzamelt nemen ze ook nog eens stuifmeel mee aan het lijfje. Hier merken ze zelf helemaal niks van. Doordat ze tegen de bloem aan wrijven komt het stuifmeel aan het lijfje te zitten en zo komt het in de lucht terecht. Ze verliezen het onderweg of wrijven het weer aan een andere plant en zo bevruchten ze weer een andere plant zonder dat ze er zelf iets voor hebben moeten doen of het überhaupt hebben doorgehad. Op deze manier kun jij genieten van die zoete peer of dat fruit ijsje wat in de vriezer ligt.

Beschermde diersoort

Dat de bij een beschermde diersoort is dat weten de meeste mensen niet en dat zou wel wat meer onder de aandacht mogen worden gebracht, want zoals je hebt kunnen lezen is de bij een heel veelzijdig beestje. Zo klein als dat de bij is zoveel betekent de bij voor de natuur. Zonder de bij geen honing in je thee, geen fruit en ook geen drankjes waar je zo van kunt genieten. Omdat de bij zo belangrijk is in de natuur is het belangrijk dat het diertje niet uitsterft. Je mag ze geen pijn doen en al helemaal niet dood maken. 

Verschil tussen bij en wesp

Het verschil tussen een wesp en bij lijkt heel erg moeilijk te zien en zeker omdat het zo een klein beestje is, maar je kunt het toch best makkelijk zien. Zo is een wesp kaal en heeft een wespentaille wat betekent dat de wesp heel erg slank is. Dat wil niet zeggen dat een bij rond is maar een bij is toch iets voller en heeft kleine haartjes. Een bij is ongevaarlijk en zal je niets doen zolang jij hem niets doet. Een bijensteek kan wel heel erg pijn doen en is voor sommige mensen ook gevaarlijk. Bijen spuiten een kleine hoeveelheid gif als ze steken en als je daar allergisch voor bent kan dit heel gevaarlijk zijn, maar gelukkig zijn daar goede medicijnen voor. 

Volgende keer als je een bij ziet

Dus de volgende keer als je een bij ziet denk er dan eens over na hoe bijzonder dat hele kleine beestje is en hoe belangrijk het voor de natuur is dat ze hun werk kunnen doen. Die hele kleine bij die maar tussen de 75 mg en 150 mg weegt is dus van onmisbare waarde in de natuur. Als je graag zelf wat voor de bij wilt doen kun je een plant of bloem in je tuin zetten zoals de lavendel plant. De bij zal je hier enorm dankbaar voor zijn.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht