Heerlijk die imkerij honing!
Geplaatst op 16-08-2022
Steeds meer mensen kopen liever honing van de imker. Het wordt steeds meer algemeen bekend dat imkerij honing gezonder is en een stuk betere kwaliteit heeft dan namaak honing. Dat verschil proef je echt wel! Maar wat komt er allemaal kijken bij het maken van goede imkerij honing?
Hoe wordt honing gemaakt?
Honing wordt door bijen gemaakt van de nectar van verschillende bloemen. De nectar wordt door het toevoegen van enzymen en het verdampen van het water, omgezet in honing. Er is zo’n 5 kilogram nectar nodig om 1 kilo honing te maken. Nectar bestaat uit zo’n 80% water en honing zelfs uit maximaal 20%. Het indampen van de nectar gebeurt doordat de jonge bijen die ventileren met hun vleugels. Als de honing klaar is dekken ze de raat af met was dekseltjes.
Deze honing gebruiken ze als voedsel voor het volk. Alleen het overschot wordt opgeslagen in de honingkamers. Dit is wat er geoogst wordt door de imker. Naast dat ze de honing als voedsel gebruiken om te overleven, gebruiken de bijen ook stuifmeel om te overleven. Dit is een bron van eiwitten die belangrijk is voor de larven.
De verschillende soorten honing
Er zijn veel verschillende soorten honing. De oorsprong van de nectar bepaald de smaak en kleur van de honing. Dit bestaat vaak uit nectar van allerlei verschillende soorten bloemen. Om te achterhalen van welke bloemen de nectar afkomstig is, worden de stuifmeelkorrels die de honing bevat, bekeken onder een microscoop. Als er meer dan 50% van het stuifmeel van 1 soort bloem af komt, dan mag de honing die naam gaan dragen. Zo zie je dus in de winkels bijvoorbeeld lavendelhoning, heidehoning, tijmhoning of kastanje honing. Omdat 50% afkomstig is van deze bloemen, wordt er vaak voor de algemene naam gekozen van bloemenhoning.
De taak van de imker
Al duizenden jaren zorgt de imker voor de bijenvolken. De imker moet zorgen dat de bijen voldoende te eten hebben. Hij plaatst de bijenvolken in gebieden waar veel bloemen te vinden zijn. Hier leeft het bijenvolk het beste. De imker zorgt voor het bijenvolk, waarop volgt dat de bijen ook voor de imker zorgen! Als ze goed verzorgd worden, verzamelen ze vaak meer honing dan het bijenvolk nodig hebt. Zo kan de imker meer imkerij honing oogsten, zonder dat het bijenvolk hieronder lijdt.
De imker werkt het hele jaar rond voor zijn bijen. Hij begint in de winter al met het voorbereiden en schoonmaken van de bijenkasten. Hij maakt de raten klaar, zodat als de bijen in het voorjaar weer actief worden na hun winterrust, ze meteen kunnen beginnen! Ook houdt de imker in de gaten of het bijenvolk gezond is en blijft. Hij houdt in de gaten of ze de winter goed door zijn gekomen, of ze genoeg eten hebben en of de koningin weer eitjes legt.
Hoe wordt honing geoogst?
Boven in de bijenkast slaan de bijen de honing op. De raat waar de honing in opgeslagen is wordt afgesloten met bijenwas. Zo weet de imker dat de honing klaar is. Dit noemen we rijpe honing. Als er voldoende in de kast zit, kan de honing geoogst worden. De gevulde raten worden uit de kast gehaald en leeg geslingerd. Als de raten leeg zijn worden ze weer teruggegeven aan de bijen. Zo kunnen de bijen ze weer vullen met honing. Voordat de imker de honing oogst, zorgt hij er altijd voor dat er genoeg honing achterblijft voor de bijen zelf.
Houdbaarheid van honing
Pure honing heeft een maximaal vochtgehalte van 20%. Door het lage vochtgehalte bederft het nauwelijks. Er is een paar jaar terug zelfs honing gevonden in een Egyptisch koningsgraf die nog eetbaar was. Als de honing te vroeg geoogst wordt is het vochtgehalte te hoog en bestaat de kans dat de honing bederft door gisting.
Op den duur zal alle honing gaan kristalliseren. Dit komt door de druivensuiker in honing. De hoeveelheid druivensuiker verschilt per honingsoort. Zo zal koolzaadhoning sneller hard worden en voorjaarshoning van fruitbloesem zachter blijven.
Hieruit is ook crème honing ontstaan. Dit is volledig gekristalliseerde bloemenhoning die smeerbaar blijft door de kleine kristallen. Deze kristallen zijn ontstaan tijdens een proces van dagenlang roeren.
Is je honing te hard geworden, verwarm het dan voorzichtig op de au bain-marie manier. Maak het niet warmer dan 40 graden, want daarboven gaan de gezonde enzymen verloren die de honing ook de unieke smaak geven.
Gezondheidsvoordelen van honing
Honing heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Dankzij de enzymen die bijen aan de honing toevoegen heeft het een bacterie- en schimmel remmende werking. Dit kan verlichting bieden bij bijvoorbeeld een maagzweer, een bacteriële darminfectie en keelpijn. Ook kun je honing op een wondje smeren, waardoor het sneller zal genezen.
Honing is ook goed voor je immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat je lichaam meer witte bloedlichamen produceert, waardoor ziektes uit je lichaam geweerd worden. Door de ideale balans van fructose en glucose, wordt je bloedsuikerspiegel beter gereguleerd door honing. Een goede honing is daarom absoluut niet te vergelijken met suiker omdat het een lage waarde van glycemische index heeft. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker niet piekt.
Honing is een probiotica en kunt je darmflora in balans houden. Zo kan honing helpen met de opname van bepaalde voedingsstoffen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die aantonen dat imkerij honing de oxidatieve stress van de lever, nieren en alvleesklier bestrijdt. Oxidatieve stress is een teveel aan vrije radicalen die verschillende ziekten en klachten kunnen veroorzaken.
Het verschil in kwaliteit
Er zit een flink verschil tussen honing uit de supermarkt en imkerij honing. Honing uit de supermarkt is vaak een suikermengsel van verschillende soorten honing en een suikeroplossing. De honing wordt vaak op hoge temperatuur verwarmd waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan.
De imkerij honing is pure honing. Dit is nooit een mengsel van verschillende soorten honing en wordt nooit extra suiker aan toegevoegd. Het wordt ook niet verwarmd en zit boordevol antioxidanten zoals enzymen, flavonoïden en fenolen. Deze antioxidanten helpen het lichaam vrije radicalen tegen te gaan, die je lichaam kunnen beschadigen. Dit zijn de voordelen die de supermarkt honing vaak niet bevat in vergelijking tot de imkerij honing.